Završila je pustolovina zvana “Kampiranje uz Potok – Škola u prirodi”

Od četvrtka, 29. do subote, 31.7.2021. održano je Kampiranje uz Potok – Škola u prirodi na Zarečkom krovu, u Bilfo parku.

Dvadeset petero sudionika od 11 do 13 godina je tijekom tri dana učilo o prirodi i društvu, uživajući u ljepotama Zarečkoga krova.

Vesela ekipa kampista u pustolovinu je krenula u četvrtak ujutro iz dvorišta DND – a Pazin. Nakon početnog adrenalina, postavljanja šatora, ručka i prvog kupanja, kamperi su se međusobno upoznali i dogovorili pravila ponašanja u prirodi. Tog je popodneva izviđač Paolo Rigo održao radionicu paljenja vatre, nakon čega je uslijedilo natjecanje – koji će tim prvi upaliti malu vatru i preživjeti u prirodi? Nakon večere, kamperi su prošetali do manjeg kupališta – Jezerca, gdje su, uz pucketanje vatre, slušali narodne priče o istarskim bićima koje je priredila gospođa Milica Kranjčić, autorica knjige “Libar od polnoći”.

Drugi je dan kampiranja bio rezerviran za radionice. Ujutro su se kamperi orijentirali u prirodi upoznajući staze oko Zarečkog krova, a popodne su, osim kupanja na Zarečkom, obilježili kineziolog i trener Paolo Maligec, koji je za kampiste održao kratki trening, nakon čega je Željka Nefat, članica Crvenog križa Pazin održala radionicu o ponašanju na Zarečkom krovu i spašavanju u vodi. Kad je pala noć, kamperi su, uz pomoć čeonih lampi, odšetali do Krova gdje im je, uz pomoć lasera i teleskopa, fizičar Mateo Paulišić pripovjedio sve o zvjezdanom nebu, špagetifikaciji, Saturnovim prstenima, zvjezdanoj prašini, svemirskim stanicama i životu izvan granica naše planete.

Posljednji je dan protekao u opuštenoj atmosferi te su kamperi mogli još jednom uživati u kupanju i skokovima na Zarečkom krovu, pecanju, te društvenim igrama. Nakon evaluacije, podjele zahvalnica i nagrada, uslijedilo je pakiranje. U sumrak su se kamperi vratili u zagrljaje svojim roditeljima koji su ih dočekali na vrhu Krova.

O mladim su sudionicima tijekom tri dana brinule četiri volonterke (Matea Paladin, Josipa Rigo, Tjaša Milanović i Antonija Anzur) te pet voditeljica (Iva Luk, Lucija Jedrejčić, Neva Ljuština, Tamara Damijanić i Tina Gregorović Hlušička). Njima su se pridružila četiri mlada volontera, nekadašnji sudionici Kampa (Matej Čiz, Bruno Družeta, Petar Jerman i Mateo Kurelović), koji su brinuli o stvarima, vodi, košnji i šatorima.

Aktivnost se održala uz podršku Grada Pazina i lokalnih donatora, a  u organizaciji je pomogla i Javna vatrogasna postaja Pazin, prijevozom kamperske opreme i pitke vode do skrivenog Bilfo parka.