NOVOSTI

Završetak ljetnih radionica „Osunčani Pepe“ obilježen posjetom Etnografskom muzeju Istre i Dječjoj kući u Rijeci

Posljednji tjedan radionica „Osunčani Pepe“ iskoristili smo za čak dva mini izleta.

U utorak, 9. kolovoza polaznici radionica su u pratnji voditeljica posjetili Etnografski muzej Istre u Pazinu. Ispred Pazinskog kaštela dočekala nas je ravnateljica Muzeja Ivona Orlić koja je znatiželjne posjetitelje povela u obilazak Muzeja. Na zanimljiv i interaktivan način, stručna je voditeljica djecu upoznala s materijalnom i nematerijalnom baštinom istarskog poluotoka. Između ostalog, Ivona nam je ispričala: u kojem se stoljeću prvi put spominje Pazinski kaštel, koja su zanimanja kroz povijest bila najčešća u Istri, što su to radile šavrinke i čime su se bavile lončarice, a svima se u sjećanje posebno urezala rečenica „Ko si ima bičikletu, si ima Meriku“. S novim znanjem, vratili smo se  u DND gdje su djecu dočekali roditelji. Veselo smo se pozdravili, a u mislima smo već lagano bili u vlaku, na putu za Rijeku.

U četvrtak, 11. kolovoza u jutarnjim satima, okupili smo se u DND-u i nedugo nakon toga, pješke se uputili prema željezničkom kolodvoru. Tamo smo se ukrcali na vlak i krenuli put Učke! Stigavši u Rijeku, odmah smo s nestrpljenjem krenuli prema Dječjoj kući. Ondje nas je dočekao simpatičan student David i poveo nas u obilazak te zanimljive zgrade. Nakon što smo uzduž i poprijeko razgledali Kuću, bilo je vrijeme za slobodnu igru. U dnevnom boravku Dječje kuće, djeca su mogla uživati u stolnom nogometu, video igrama, zajedničkom druženju, a za kraj smo se svi zasladili sladoledom. U popodnevnim satima, puni dojmova, vratili smo se u Pazin i tamo se počastili pizzama. Podijelili smo si i zahvalnice za sudjelovanje na radionicama i kuverte s porukama koje smo si međusobno pisali i u kojima smo si zahvalili na druženju i zabavi.

Zaključili smo da nam je vrijeme na radionicama brzo prošlo i da se nadamo kako ćemo se družiti i sljedećeg ljeta.

Osunčani Pepe se provodi u sklopu projekta Pepe u velikom Društvu kojeg financijski podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Zaklada Hrvatska za djecu i Grad Pazin.