Uz predstave, sadnju drveća, razmjenu igračaka i Mini Vox Populi U Pazinu obilježen još jedan Dječji tjedan

Društvo „Naša djeca“ Pazin je u suradnji s OŠ Vladimira Nazora Pazin i Dječjim vrtićem Olga Ban Pazin kroz dva tjedna različitih aktivnosti za djecu i njihove roditelje i ove godine obilježilo Dječji tjedan.

Službeno je Dječji tjedan trajao od 7. do 13. listopada, no pazinski DND-ovci započeli su s pripremama još krajem rujna, kada su uz pomoć učenika šestog razreda osnovne škole, polaznika Građanskog odgoja, oslikali veliki plakat sa sloganom „Ljubav djeci prije svega“.

Šareni plakat tijekom desetak dana krasio je pročelje zgrade na Trgu slobode u Pazinu, što je značilo početak obilježavanja ovog važnog dječjeg perioda.

Osnovnoškolci i vrtićari su povodom dječjeg tjedna sudjelovali na dvije predstave. U ponedjeljak, 7. listopada su učenici od 4. do 8. razreda u Velikoj dvorani Spomen doma gledali predstavu „Kamenje“ teatra Mala scena, dok su u četvrtak, 17. listopada, učenici nižih razreda osnovne škole i vrtićari gledali novu verziju bajke „Tri praščića“ u izvedbi Teatra Naranča.

Svijest o važnosti prirode i održivog življenja djeca su razvijala kroz dvije aktivnosti. U srijedu, 16. listopada, učenici prvih razreda osnovne škole sa svojim su učiteljicama zasadili grmolike sadnice u dvorištu zgrade DND – a Pazin, i to nakon slušanja priče „Drvo ima srce“ čiji je cilj bio potaknuti prvašiće na razmišljanje i razgovor o važnosti drveća i biljaka za život svih na planeti. U četvrtak, 17. listopada, učenici nižih razreda osnovne škole su u sklopu Produženog boravka donijeli svoje stare i očuvane igračke te ih razmijenili sa svojim prijateljima za neke druge, za njih nove, igračke. Popodnevni sati u DND-u toga četvrtka bili ispunjeni glazbom i igrom te dječjim razgovorima o važnosti njihovih igračaka te o naljepnicama s dječjim pravima koje su djeca dobila tijekom završnog koraka u postignutoj trampi.

Dječji tjedan je u Pazinu završio u petak, 18. listopada, kada su na Trgu slobode predstavnici Vijeća učenika te predstavnici Građanskog odgoja Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin svoje prijedloge i želje predstavili gradonačelniku Pazina, gospodinu Renatu Krulčiću, predsjedniku Gradskoga vijeća Pazina, gospodinu Davoru Slokoviću te svojoj ravnateljici, gospođi Zdenki Turkalj Čohilj. Svoj mladi glas naroda dali su i srednjoškolci Luka Jakovljević, Stefano Fatorić i Martina Legović, predstavnici Vijeća učenika Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin te predstavnica Savjeta mladih Grada Pazina, Lucija Zidarić. Od svih želja i prijedloga koje su djeca i mladi spomenuli, ističu se želje za uređenje pazinskog okoliša i infrastrukture (obnova ograde i pomoćnog nogometnog terena, školskog parka, postavljanje spomenika na Trgu slobode, zamjena klupica i obnova parkova, uređenje autobusnog kolodvora, obnova pročelja na Buraju, bazen, klizalište i “skate” park),  ekološke i održive namjere (više koševa za smeće i češći odvoz otpada, mogućnost postavljanja solarnih panela i biciklističkih staza, čišći Potok i uredna Pazinska jama, briga o životinjama), a zatim i potrebe vezane uz kvalitetu života samih učenika (obnova odmarališta u Špadićima, topli obroci u školskoj kuhinji za srednjoškolce, bolja kvaliteta bežične mreže u gradu i školama, stipendiranje darovitih učenika i studenata i omogućavanje razmjena u svrhu učenja jezika).

Mini Vox Populi vodile su Tamara Damijanić, predsjednica DND – a Pazin i Neva Ljuština, voditeljica redovnih aktivnosti u udruzi. Ljuština je naglasila razvoj aktivnog građanstva i dijaloga za vrijeme Dječjeg tjedna, a Tamara Damijanić je svima čestitala Dječji tjedan, uz poruku kako je najvažnije njegovati dječju igru koja doprinosi zdravom razvoju i stvaranju pozitivnih odnosa. Ovim je riječima pozvala sve prisutne na završnu aktivnost – igranje igara na novouređenom Šetalištu Pazinske gimnazije, gdje je stotinjak djece uz ples i zabavu zaključilo ovogodišnji Dječji tjedan.