Realizirane radionice prevencije vršnjačkog nasilja u četvrtim razredima

Kroz ciklus radionica prevencije vršnjačkog nasilja u sklopu projekta “Pepe u velikom Društvu” družili smo se s učenicima četvrtih razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin i Područne škole Trviž. Ciklus radionica se sastoji od četiri radionice prožete razvojno primjerenim sadržajima kako bi djeca bolje upoznali sebe i stvorili kapacitete koji im omogućuju bolje povezivanje sa svojim vršnjacima i drugim osobama u njihovom životu.
       
Učenici su sa svojim razrednicama boravili u prostoru Društva “Naša djeca” Pazin i to u dva bloka po dvije radionice. Sadržaj prvog bloka radionica tematski je usmjeren na spoznavanje sebe kroz aktivnosti i teme koje učenici vole, izreke koje su im značajne te su iskusili čari vođene meditacije kroz imaginativnu vježbu “Moje sigurno mjesto”. Osim toga, učenici su prepoznavali i pisali pozitivne osobine svojih vršnjaka, a dobivenu “Sretnu zdjelu”, koja će im biti na raspolaganju kroz cijelu školsku godinu, ispunili su mislima koje ih usrećuju.
Drugi blok radionica započeo je anonimnim pisanjem osobnog problema koje su učenici zajedničkim snagama unutar grupe, rješavali davanjem različitih savjeta. Probleme učenika simbolično je pojeo “Zlojed” koji ostaje u vlasništvu razreda.

U završnom dijelu učenici su zapisivali i ukrašavali pozitivne poruke kojima su ukrasili školsko dvorište. Mini izložba dostupna je učenicima škole, kako osnovne tako i srednje , ali i nastavnicima kao i svim slučajnim prolaznicima koji žele pročitati pozitivne dječje misli ispunjenje veseljem i blagonaklonim emocijama.
Provođenje radionica financirano je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Grada Pazina.