NOVOSTI

Provedene tri radionice i fokus grupa u projektu “Pazi(n)! mladi”

Veljača i ožujak u pazinskoj lokalnoj zajednici značajni su mjeseci za rad s mladima.

U sklopu projekta “Pazi(n) mladi!: jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka na lokalnoj razini” kroz suradnju Centra za mlade Alarm Pazin i DND – a Pazin provedene su tri radionice s različitim skupinama mladih, nakon čega je uslijedila završna fokus grupa s 15 predstavnika svih skupina mladih od strane Udruge Delta iz Rijeke.

Prva radionica s 20 osnovnoškolaca održana je u srijedu, 17. veljače 2021. u Polivaletnoj dvorani Gradsko – školske sportske dvorane. Radionicu su vodile Iva Luk i Neva Ljuština iz DND-a Pazin.

U četvrtak, 18. veljače 2021., također u Polivaletnoj dvorani, održana je radionica s 20 srednjoškolaca koju su vodile Lucija Jedrejčić i Emina Paćalat.

15 mladih od 18 do 30 godina je uz vodstvo Željke Nefat i Anne Svilar sudjelovalo na radionici u petak, 26. veljače 2021. u prostoru DND – a.

Tijekom radionica, sudionici su analizirali rezultate  Istraživanja problema, potreba i mišljenja mladih u Gradu Pazinu iz studenog i prosinca 2020. godine. Na temelju rezultata Istraživanja, određena su prioritetna područja za mlade u Pazinu koja će se razvijati na temelju Lokalnog programa djelovanja za mlade od 2021. do 2025. godine.

Kako bi se sudionici projekta – mladi različitih generacija povezali i umrežili te uvježbali izražavanje svojih potreba u dijalogu s donositeljima odluka, predstavnice Udruge Delta su u petak, 5. ožujka 2021. održale su fokus grupu za 15 predstavnika mladih Pazina.

Na temelju posvećenog i kvalitetnog rada na radionicama i fokus grupi, mladi Pazina došli su do sljedećih zaključaka:

 • INFORMIRANJE I KOMUNIKACIJA
  • Kvalitetnije informiranje i komunikacija mladih kroz zajedničku web stranicu, prostor za plakatiranje, jedinstvene društvene mreže i ured za informiranje mladih, uz suradnju s osnovnom i srednjim školama te lokalnom zajednicom.
 • MENTALNO ZDRAVLJE
  • Veća podrška mentalnom zdravlju mladih kroz smanjenje stigme oko traženja pomoći, sveobuhvatno informiranje o mentalnom zdravlju kroz školski sustav te osiguravanje dostupnosti usluga za jačanje mentalnog zdravlja kroz grupe vršnjačke podrške, psihosocijalne podrške i sustav tutora za mentalno zdravlje u srednjim školama.
 • ODABIR ŠKOLE I ZANIMANJA
  • Šire i usustavljene mogućnosti za odabir školovanja i zanimanja kroz povezivanje s lokalnim poslodavcima te stvarnim osobama koje se bave različitim zanimanjima na području lokalne zajednice. Povezivanje sa studentima s različitih fakulteta te srednjoškolcima iz različitih škola kroz satove razrednika. Uvođenje prakse kroz suradnju s lokalnim poduzetnicima i organizacijama civilnog društva.
 • VOLONTIRANJE I AKTIVIZAM MLADIH
  • Kvalitetnije informiranje o radu svih organizacija civilnog društva te drugih organizacija koje pružaju mogućnost volontiranja i razmjena na području Pazinštine. U kvaliteti informiranja posebno je važna uloga razrednika i škole koja može omogućiti ulazak osoba koje djeluju na području Pazinštine u škole i osigurati povezivanje i informiranje učenika o svojoj lokalnoj zajednici. Smanjiti predrasude koje se vežu uz volontiranje, poput “volontiranje nije kul”, “volontiranje je gubitak vremena” i “volontiranje je za bodove”.
 • KULTURA I UMJETNOST
  • Šira kulturna ponuda – veći broj koncerata i izložba koje su primjerene interesima mladih (avangardnije, urbanije, apstraktnije). Posebno je važno osiguravanje vanjskog i unutarnjeg prostora za mlade umjetnike koji će moći izraziti svoje interese i kreativnost te razvijati svoje umjetničke potencijale. Organizacija tematskih večeri za mlade (npr. večer dvadesetih, večer radionica, povijesna večer, večer karaoka) od strane mladih, uz podršku umjetnika i osoba zaposlenih u kulturnoj djelatnosti u lokalnoj zajednici.

Nakon studijskog putovanja u druge gradove veličine slične Pazinu s postojećim centrima za mlade koje će se održati 25. i 26. ožujka, mladi će svoje prioritete o radu s mladima predstaviti na Dijalogau s donositeljima odluka koji će se održati u travnju 2021. godine.

Nositelj projekta “Pazi(n)! mladi: jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka na lokalnoj razini” je Grad Pazin, uz partnere Društvo “Naša djeca” Pazin, Centar za mlade Alarm Pazin, Udrugu Delta i Volonterski centar Istra. Projekt se provodi u sklopu Erasmus+ KA3 programa Agencije za mobilnost i programe Europske unije.