Igre, pokloni, Djedica i vilenjaci – Završile prosinačke svečanosti u DND – u

Prosinačke svečanosti u DND – u Pazin u 2021. godini provedene su u posebno veselom tonu! Osim tradicionalnog božićnog darivanja za djecu predškolske dobi i učenike nižih razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin i PŠ Trviž, održane su i Zimske igre na Pazinski način za djecu i odrasle.

Pripreme su započele uobičajenim odabirom i pripremom različitih darova za djecu u skupinama od 1 do 2, 3 do 4 te 5 do 6 godina. Istovremeno je Djedica pozvao sve roditelje mališana koji ne idu u vrtić na prijave u Društvo kako bi svi mogli dobiti željene poklone na vrijeme. Vilenjačka manufaktura započela je 10. prosinca, razvrstavanjem i planiranjem same podjele, ukrašavanjem dvorišta i dijeljenjem zamolbi za donacije.

 

Adresa “Sjeverni pol 1”, ili ukrašeno dvorište našega Društva, i ove je godine bilo mjesto susreta Djedice, vilenjaka, djece i roditelja. Od 15. do 17. prosinca, od 17 do 19 sati, dvjestotinjak mališana primilo je svoje darove, uz doživljaj jedinstvene božićne bajke. Dodatno je podijeljen toliki broj poklona za djecu svih skupina Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin. Djedica nije zaboravio na nešto starije mališane, učenike od 1. do 4. razreda, pet grupa Produženog boravka te dva posebna odjela u OŠ Vladimira Nazora Pazin te je za svaki razred pripremio prigodne poklone.

Kad je veselje u Dvorištu završilo, akcija se preselila na Šetalište Pazinske gimnazije. U suradnji s poduzećem Pazin – sport d.o.o. i Zajednicom sportskih Udruga Grada Pazina, DND – ovci su prionuli na organizaciju veselog događaja jedinstvenog naziva – “ZINP,A! – Zimske igre na pazinski način, ala!”. Radilo se o oživljavanju tradicionalnih igara za djecu i odrasle u posebnom blagdanskom okruženju. U četvrtak, 23.12. u 16 sati na Šetalištu se okupilo osam mladih natjecatelja kako bi isprobalo svoje vještine u skakanju s vrećama, trčanju sa sponama i nošenju loptice u žlici. Nakon neizvjesne završnice, ukupnu pobjedu na prve ZINP,E! odnio je Arian, dok je na drugom mjestu bio Tin, a trećem Noa. Najbolji su osvojili vrijedne nagrade i posebno izrađene medalje.

     

Nakon dječjih igara uslijedile su Pazinske igre u seniorskoj konkurenciji. Osam se prijavljenih ekipa natjecalo u pet disciplina, i to u grupnom skijanju na suho, glavoboci, trčanju sa sponama, cornholeu te u veličanstvenoj prvoj Pazinskoj alki. Pobjednici prvog izdanja bili su ekipa ‘Zdrav život’ iz Pulići, koji su uvjerljivo odnijeli naslov ispred ostalih pazinskih ekipa. Drugo su mjesto osvojili ‘Aši iz rukava’, a treće mjesto ekipa naziva ‘Bad taste’. Prve tri ekipe osvojile su vrijedne nagrade u ugostiteljskim objektima „Stara štala” u Borutu, Hotel „Lovac” i Bistro „Pod Lipom” u Pazinu, a okićeni su i ručno rađenim medaljama od masline. Svi su sudionici dobili originalnu božićnu kapicu događaja, a sudionicima i vjernim navijačima ugostitelji CB Cluba pripremili su bogatu zakusku i kuhano vino. Voditeljica programa bila je Roberta Špoljarić, a sudac igara Danijel Pauletić.

Prosinačke svečanosti ne bi bile toliko čarobne bez ljudi i organizacija koje je svake godine vjerno podržavaju. Ovim putem želimo zahvaliti svim sponzorima i donatorima: Grad Pazin, Auto motus, Office d.o.o., Eltor Pazin, Apparis grupa d.o.o, Ordinacija dentalne medicine Natali Udovičić, Brajkop d.o.o., Euro-Tim, Koplast, Inspekt Pazin, Ljekarna Ladavac, Ćus, Tončinić i Tomac, Ljekarna Radoš, Autoklub Pazin, Pilana Ivoli i Pazinska Kavana. Posebno hvala i Gradskoj Knjižnici Pazin, koja nam je donirala 210 slikovnica “Jagodica Dora i vjeverić Janko” (Marko Cerovac i Nina Ladavac) kao dio poklona za najmlađu djecu.

U organizaciji Prosinačkih svečanosti i Pazinskih igara sudjelovalo je 30 volontera koji su ukupno ostvarili 357 volonterskih sati. Posebno hvala ide i učenicima 5. i 7. razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin, polaznicima građanskog odgoja, te njihovim voditeljicama, Ani Vukalović i Kristini Herega, što su pripomogli u pakiranju poklona. U ukrašavanju dvorišta učinkovito su pomogli i srednjoškolski polaznici izborne nastave iz psihologije iz GSŠJD Pazin pod vodstvom profesorice Tine Gregorović Hlušička.

Podjela poklona i veselje i cika mališana u božićnom okruženju ne bi bila moguća bez našeg djedice, koji je predano radio svoj posao, u prigodni poklon svakome djetetu poklonivši i trenutak razgovora i slušanja dječjih želja.

Program Prosinačkih svečanosti financiran je sredstvima Grada Pazina iz proračuna za 2021. godinu.