NOVOSTI

Gotova je i posljednja radionica preventivnog programa Rano pijenje mladih

Brojne izolacije, promjene rasporeda i raznolike izazovne okolnosti nisu uspjele spriječiti provedbu još jednog ciklusa radionica Rano pijenje mladih i njegova prevencija!

Od listopada 2021., pa sve do veljače 2022. godine, učenici sedmih razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin i PŠ Trviž, uz pratnju njihovih razrednika, raspravljali su o ranom pijenju mladih. Budući da voditeljice nisu mogle do njihovih razreda, i ove su godine učenici došli k nama u prostore DND – a, gdje je učenje u neformalnoj atmosferi bilo zajamčeno.

[rl_gallery id=”2606″]

Čime smo se bavili na radionicama?

  • istražili smo kakav je interes mladih za uzimanjem alkohola, ali i drugih sredstava ovisnosti tijekom pandemijskog razdoblja
  • provjerili smo kako danas mladi razmišljaju o ovisnostima i što su glavne prijetnje i izazovi
  • naučili smo što je akutno i kronično opijanje, koja su obilježja ovisnosti o alkoholu te koji su stadiji alkoholizma
  • kroz analizu priče o jednom sedmašu, istraživali smo utjecaj konzumacije alkohola na osobu, obitelj, školu, prijatelje i društvo u cjelini
  • tražili smo vezu između samopouzdanja, mentalnog zdravlja i ovisnosti
  • učili smo kako donositi odgovorne odluke
  • zaključili smo da je najvažnije kad se imaš nekome povjeriti.

Svoje zaključke s radionica učenici su podijelili u intervjuima provedenima na završnom susretu. Kad je došlo vrijeme za roditeljski sastanak, volonterski montirane snimke intervjua prikazane su roditeljima te su poslužile za kvalitetnu raspravu.

Uz učenike su na radionicama bile i voditeljice, pedagoginje Iva Luk i Lea Ferlin, socijalna pedagoginja Letizia Gržinić, psihologinje Karla Breščić, Tina Gregorović Hlušička i Neva Ljuština te učiteljica Tamara Damijanić.

Projekt „Rano pijenje mladih i njegova prevencija“ financijski podržava Grad Pazin i Istarska županija – Regione Istriana.