NOVOSTI

U gradskoj vijećnici prezentiran projekt “Pazi(n) proračun!”

Logo_projekta_final
Jučer, 07. svibnja, pred 40-tak predstavnika gradskih institucija, udruga, gradskoga vijeća, vijeća mjesnih odbora i medija predstavljen je projekt „Pazi(n) proračun!“ kojega Grad Pazin provodi tijekom 2014. godine u partnerstvu sa udrugom GONG koja je nositelj projekta, Društvom „Naša djeca“ Pazin, te suradnicima – Institutom za javne financije i Udrugom gradova. Riječ je o projektu čiji je cilj da se u proces donošenja gradskog proračuna za 2015. godinu aktivnije uključe građani i javnost Pazina.

Nakon uvodnog obraćanja Maje Stranić – Grah, pročelnice Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i proračun prisutnima se je obratila dr.sc. Mihaela Bronić iz Instituta za javne financije koja je detaljnije pojasnila što je participativno donošenje proračuna, zašto je važno, koji su modeli participativnog donošenja proračuna te koje su mogućnosti da se građani uključe u donošenje proračuna na lokalnoj razini. Bronić je pri tom naglasila da se ovim procesom građani educiraju o proračunu, te pravima i obvezama svih sudionika proračunskog procesa, podiže se politička kultura i jača povjerenje građana u jedinice lokalne samouprave, dok sam Grad poboljšava komunikaciju između građana i jedinica lokalne samouprave, omogućava pravedniju distribuciju financijskih resursa, društvenu jednakost i ravnopravnost te promovira transparentnost i odgovornost.

Suzana Jašić, predstavnica udruge GONG, detaljnije je prezentirala sam projekt i koje će biti faze provođenja u Pazinu naglasivši kako Grad Pazin nije slučajno odabran za partnera već zahvaljujući prijašnjoj dobroj suradnji i otvorenosti Grada jer je visoka razina suradnje preduvjet za uspješnu realizaciju projekta.

Inače, projekt je financiran iz Europskih fondova (Operational Programme Human Resource Development, Second Version, Instrument for Pre-Accession Assistance) čija je ukupna vrijednost je 69.243,45 eura, od čega Europska unija sufinancira 85%. Jašić je pojasnila kako je u projektu riječ o razvoju inovativnog modela informiranja i konzultiranja sa zainteresiranom javnošću na lokalnoj razini u skladu s Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata koji je donijela Vlada RH , koji će biti testiran tijekom procesa donošenja godišnjeg budžeta Grada Pazina. S obzirom da je riječ o prvom takvom projektu u Hrvatskoj razvijeni model, kao i iskustvo stečeno tijekom implementacije, bit će predstavljeni na edukaciji za zainteresirane jedinice lokalne samouprave i OCD-e koji će djelovati kroz partnerstva. Na kraju izlaganja Suzana Jašić je naglasila „nadamo se da će na jesen pobjeđivati argumenti kako primjer provođenja javnih politika.“ Partner na projektu je i Društvo „Naša djeca“ Pazin čija je predstavnica Tamara Damijanić istaknula dobru suradnju Grada Pazina sa lokalnim udrugama kao i razvijenu svijest o važnosti partnerstva sa civilnim sektorom što dokazuju i usvojena „Povelja o suradnji Grada Pazina i civilnoga društva“ te nedavno osnovan Odbor za koordinaciju suradnje Grada Pazina i organizacija civilnog društva. Dio projekta bit će i suradnja Grada sa udrugama u procesu donošenja pravila za financiranje udruga. Prisutnima se je na kraju obratio i gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić koji je izrazio snažnu podršku projektu izrazivši nadu da će se građani aktivno uključiti u proces donošenja proračuna za 2015. godinu zbog važnosti „da građani shvate da je to njihov proračun, njihov novac“. Grad Pazin je prema istraživanju Instituta za javne financije o otvorenosti proračuna prema građanima ušao među sedam najotvorenijih gradove u Hrvatskoj a ovaj je projekt korak dalje u promicanju otvorenosti i transparentnosti.

Preuzeto s www.pazin.hr

Logo_Unione_europeaZnakLogo-HRstrukturni fondovigrb_hrlogo_u_boji_srednji_hr