NOVOSTI

Poziv na javne rasprave za Mjesni odbor Pazin

Pozivamo zainteresirane građane i građanke na javne rasprave za Mjesni odbor Pazin koje će se održati 30. rujna i 1. listopada 2014. u Društvenom centru Veli Jože (zgrada na ulazu u bivšu vojarnu) i tamo izaberu najpotrebnije male komunalne akcije.

Građanke i građani s područja Pazina tijekom srpnja i kolovoza mogli su, kao što je bilo i najavljeno, mailom, poštom ili osobnim dolaskom u Grad Pazin, predložiti komunalne akcije na području svog mjesnog odbora za koje smatraju da trebaju ući u proračun za 2015. godinu, s ciljem da na tribinama/javnim raspravama u rujnu o tim prijedlozima raspravljaju i glasaju. Pristiglo je 100-injak prijava za 10 od 12 mjesnih odbora, od kojih preko 50 iz područja mjesnog odbora Pazin. Sve zaprimljene prijedloge analizirao je radni tim oformljen od službenika svih upravnih odjela Grada Pazina. Dio prijedloga, tako je, izlazio iz financijskih, pravnih ili prostornih okvira komunalnih akcija, a dio se odnosi na godišnji program tekućeg održavanja komunalne infrastrukture, no, i o svakoj ovoj zaprimljenoj prijavi, u uvodnome dijelu rasprave, građani će dobiti povratnu informaciju. Rasprava će se, potom, fokusirati na onaj dio prijava koji se odnosi na male komunalne akcije. Građanke i građani raspravljat će o prioritetima i potrebama s ciljem da se izaberu najpotrebnije male komunalne akcije među zaprimljenim prijedlozima koje će biti uvrštene u proračun 2015.

Mjesni odbor Pazin, zbog mnogo većeg broja stanovnika, imat će prilike izabrati više prioriteta, ovisno o vrijednostima akcija. Zbog veličine mjesnog odbora, ali i broja pristiglih prijava, rasprave za mjesni odbor Pazin podijeljene su u dva dijela prema principu granica gradskih četvrti na izborima: 1) područje Dršćevke i Dubravice, za područja koja na izborima glasaju u Spomen domu i u „Areni trikotaža“ na Dubravici (30.09.2014., DC Veli Jože, 18.00h) 2) područje Buraja i Centra grada, za područja koja na izborima glasaju u prostorijama HAK-a i u prostorijama Turističke zajednice (01.10.2014., D Veli Jože, 18.00h)

Ovim raspravama ujedno završava i faza projekta koja se odnosi na mjesnu samoupravu i male komunalne akcije, a tijekom listopada održat će se i 4 rasprave vezane uz sektore zastupljene u proračunu. Prijedlozi građana te zapisnici s javnih rasprava po mjesnim odborima mogu se pronaći na www.proracun.pazin.hr te na www.ipazin.net/forum (Proračun 2015.) Nositelj projekta „Pazi(n), proračun!“, ukupne vrijednost 69.243,45 eura, od čega Europska unija sufinancira 85%, je Gong, s partnerima Gradom Pazinom i Društvom Naša Djeca Pazin te suradnicima Institutom za javne financije i Udrugom gradova. Ovim projektom participativnog budžetiranja žele se osnažiti kapaciteti uključenih partnera i drugih lokalnih dionika, a posebice građana u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini, s ciljem povećanja kvalitete javnih politika i razine dobrog upravljanja u jedinicama lokalne samouprave. Detaljnije, djelovi mjesnog odbora Pazin: 1) U utorak, 30. rujna 2014. s početkom 18 sati područje Dršćevke i Dubravice: Pazin-Dubravica (Arena Trikotaža Dubravica) Ulica 154.Brigade Hrvatske Vojske, Barake, Camillo de Franceschi, Dr.Vjekoslava Zidarića, Dubravica, Kapetana Lazarića, Kolodvorski prilaz, Lindarska cesta, Matka Laginje, Poljoprivredne škole, Rijavac, Rošeti, Stareh kostanji, Vela Vala, Žudeka. Pazin – Dršćevka (Spomen Dom) Brestovica, Dinka Vitezića, Draželj, Dršćevka, Gradskih igrališta, Hrvatskog Nar.Prepor., Jakova Volčića, Joakima Rakovca, Jurja Dobrile, Lakota, Matići, Miroslava Bulešića, Prof. Tugomila Ujčića, Prolaz Frana Matejčića, Prolaz Otokara Keršovanija, Saše Šantela, Soline, Stancija Rihter, Šaltarija, Šetalište Pazinske gimnazije, Velanov brijeg, Viktora Cara Emina, Vjekoslava Spinčića, Vranica 2) U srijedu 1. listopada 2014. s početkom u 18 sati za područje Buraja i Centra grada: Pazin – Centar (HAK) Antuna Kalca, Bože Milanovića, Dinka Trinajstića, Družbe Sv. Ćirila i Metoda, Evgenija Kumičića, Franine i Jurine, Luigi Dellapiccola, Matka Brajše Rašana, Mečari, Narodnog Doma, Ospizio Mosconi, Pr. Vincenta od Kastva, Pristava, Prolaz Ernesta Jelušića, Prolaz Jože Šurana, Rusijani, Trg Kristijana Ladavca, Trg Male Funtane, Trg Pod Lipom, Trg Slobode, Ul. 25.Rujna, Ul. 43. Istarske Divizije, Ul. 15.Siječnja, Ul.Muntriljska, Velog Jože, Vladimira Gortana, Vrtlišće. Pazin – Buraj (TZ) Bune Kmetova, Buraj, Frana Novljana, Franjevačke Stube, Gortanov Brijeg, Hrvatski Trg, Istarskih Glagoljaša, Julesa Vernea, Mečarski Put, Prilaz Kaštelu, Stari Trg, Šime Kurelića, Štefanije Ravnić, Štranjga, Trg Hodočasnika, Trg Istarskog Razvoda, Uspon Histra, Valvasorova, Vladimira Nazora.

pazin.hr