O nama

POVIJEST

Društvo “Naša djeca” Pazin djeluje od 1950-ih, a 1995. godine je pod vodstvom predsjednice Đurđe Labinjan upisana u registar udruga Istarske županije.

Aktivnosti Društva započinju 23.09.1995. kad se u „gornjem parku“ postavlja u funkciju novi tobogan oko kojeg su održane razne igre u sklopu manifestacije Dani igara koja se kontinuirano održava od tada do današnjeg dana.

Iste godine započinje se s humanitarnim radom namjenskom prodajom UNICEF čestitki čiji prihod služi pružanju pomoći djeci cijelog svijeta a akcijom Prijatelj prijatelju, 1996. i 1998. godine, prikupljaju se igračake, knjige i školski pribor za djecu na novooslobođenim područjima Republike Hrvatske. Već tada se započinje sa provođenjem kontinuiranih aktivnosti, kao što su: obilježavanje Dječjeg tjedna, Prosinačkih aktivnosti i Malih maškara.

Otvara se gradska igraonica DND-a koju posjećuje veliki broj djece (oko 40-tak) i koja se odvija redovno, dva puta tjedno u popodnevnom terminu, uz volontersko vođenje odgajatelja, učiteljica, nastavnika likovnog odgoja, psihologa, pedagoga. Održavaju se gradske priredbe na kojima se javnosti prezentira produkt radionica a i nastupi djece na smotrama izvan grada (2. smotra Radost, igra i stvaralaštvo djece u DND Hrvatske dječjeg zbora Mići grdelini).

Tim aktivnostima posvećuje se velika pažnja razvoju djeteta te kreativnom izražavanju djece i mladih, što se podržava i dan danas. Formira se Dječji forum, čijim se aktivnostima promiču i prava iz Konvencije UN o pravima djeteta a organizira ih se za djecu u njihovo slobodno vrijeme.

1997. godine Đurđa Labinjan postaje tajnica a ulogu predsjednika preuzima Klaudia Žufić. Nositelji aktivnosti od 1995. do 2005. su članovi Upravnog odbora Društva: Vesna Rusijan Ljuština, Tanja Maligec, Suzi Nadišić, Lorena Miletić i Kristina Jurić. U ulozi tajnika Društva izmjenjivali su se i drugi volonteri Zvjezdana Bertetić, Gordana Trošt, Iva Fornažar a rad je usmjeren na jasno postavljenje ciljeve:

  • poticati i organizirati akcije i aktivnosti sa djecom i za djecu u njihovom slobodnom vremenu
  • pratiti i promicati ostvarenje prava djeteta, voditi psiho-socijalne, humanitarne i druge akcije koje pomažu djeci
  • pružati podršku roditeljima u razvoju i odgoju djece od rođenja do 15 godine života.

Društvo je već tada brojilo 50-ak članova koji su aktivno sudjelovali u provođenju i organizaciji aktivnosti za djecu, biciklijadi, rolerijadi, lutkarskih, kazališnih i filmskih predstava te poticanju škola i vrtića na razne aktivnosti kao što su obilježavanje Dječjeg tjedna, Dana prava djeteta, Dana obitelji,… i poticanje Gradske službe na uređenje i održavanje dječjih igrališta. Uz razne ekološke aktivnosti u prirodi održavale su se i igraonice za djecu. Zbog nedostatka vlastitog prostora uglavnom su se takve aktivnosti održavale u prosorijama POU Pazina, Dječjeg vrtića “Olga Ban” Pazin i Grada Pazina.

2007. godine Društvo vodi predsjednica Kristina Jurić, a 2008. tu ulogu ima Ivana Pilat uz Marinu Sironić kao tajnicu. Društvo se tih godina uspješno okušalo u provedbi projekata, van gradske financijske skrbi, financiranih od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Tako započinju s radom Dječji forum, ekološka radionica i radionica nenasilne komunikacije u kojima se razvija kultura mira i nenasilja, tolerancije i razumijevanju sebe i drugoga te brojne radionice u kojima se razvijaju različiti kreativni izričaji (likovni, dramsko-scenski, glazbeni). Do sada je u organizaciji Društva održano niz psiho-socijalnih, humanitarnih i drugih akcija koje pomažu djeci, a stalnim uključivanjem roditelja u aktivnosti pruža se podrška u odgoju djeteta. Volonteri DND-a redovito odlaze na edukacije iz područja rada nevladinih udruga i pedagoškog rada sa djecom kako bi nadogradili svoje znanje i povećali kapacitet udruge. 2008. godine potpisan je ugovor sa Gradom Pazinom o korištenju prostorija za radionice i ured u bivšoj vojarni Veli Jože Pazin.

SADAŠNJOST

21.svibnja 2011. godine Društvo “Naša djeca” Pazin je otvorilo svoje nove prostore u bivšoj vojarni Veli Jože te u listopadu krenuli s redovnim radionicama.