Preventivni program Rano pijenje mladih ove godine u izmijenjenom obliku

I ove godine Društvo “Naša djeca” Pazin s učenicima sedmih razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin provodi radionice preventivnog programa Rano pijenje mladih u cilju prevencije zlouporabe alkohola.

Prije same realizacije radionica održan je sastanak voditeljica na kojem se raspravljalo o načinu održavanja radionica s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju. Potom je s razrednicama sedmih razreda održan sastanak na kome se prezentirao način rada i sadržaj radionica. U suradnji sa Školom dogovoreno je održavanje radionica u prostoru Društva “Naša djeca” Pazin i to kroz dva blok sata u trajanju od dva školska sata. Budući da ove godine nema sedmog razreda u PŠ Trviž, a prateći pojavnost zlouporabe alkohola u drugim područnim školama, donesena je odluka o provedbi programa u PŠ Sv. Petar u Šumi.

Ciklus od četiri radionice započinje rješavanjem kviza o zabludama vezanima uz zlouporabu alkohola i alkoholizam, nakon čega učenici kroz primjer otkrivaju posljedice rane konzumacije i razvijanja ovisnosti. Drugi blok radionica usmjeren je na jačanje pozitivne slike o sebi te razvijanje vještina donošenja odgovornih odluka. Završna aktivnost ciklusa radionica je snimanje intervjua s učenicima koji će učenici prezentirati na online roditeljskim sastancima. Za procjenu kvalitete rada u preventivnom programu koristi se kviz za provjeru naučenih sadržaja, dok se za provjeru kvalitete suradnje i vođenja na radionicama koristi evaluacijski list.
Radionice se provode od strane pedagoginja i psihologinja, članica Društva “Naša djeca” Pazin.

Program je financiran  od strane Grada Pazina i Istarske županije.