Obiteljskim piknikom i porukama učitelji(ca)ma završio Dječji tjedan u Pazinu

Društvo „Naša djeca“ Pazin je u suradnji s Osnovnom školom Vladimira Nazora Pazin, Dječjim vrtićem Olga Ban Pazin, Gradskom knjižnicom Pazin i Centrom za mlade Alarm u tjednu od 5. do 11. listopada različitim aktivnostima za djecu i njihove roditelje i ove godine obilježilo Dječji tjedan.

Šareni plakat s motom „Ljubav djeci prije svega“ tijekom desetak dana krasio je ulaz u Spomen dom, što je značilo početak obilježavanja ovog važnog dječjeg perioda.

Dječji tjedan započeo je sadnjom voćaka s učenicima prvih razreda osnovne škole. Tako je 1.a zasadio stablo šljive, 1.b stablo dunje, a 1.c stablo jabuke. Tradicionalno sađenje voćaka simbol je novog početka za sve naše prvašiće, a i prilika da kroz cijelo svoje obrazovanje prate rast i razvoj „njihove“ voćke. Uz sadnju voćaka, Marina Marušić iz Gradske knjižnice Pazin ispričala je učenicima priču o medvjedu koji se volio grliti. Cilj sadnje i priče koja sadnju prati jest osvješćivanje učenika o održivom razvoju te razvijanje ljubavi prema okolišu i prirodi.

U četvrtak, 8.listopada se u dvorištu DND-a održala razmjena igračaka, a posjetili su nas i učenici produženog boravka 2.c razreda kako bismo zajedno kroz zabavu i igru obilježili njihov tjedan.

U petak, 9. listopada u organizaciji DND-a Pazin, djeca i mladi iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, javno su na glavnom pazinskom trgu iznosili prijedloge i primjedbe te želje za boljim uređenjem svoje okoline i to pazinskom gradonačelniku Renatu Krulčiću i ravnateljici škole Zdenki Turkalj Čohilj. Iako je zbog epidemioloških mjera taj broj bio manji nego prošlih godina, desetak je učenika škole, polaznika izvannastavnih aktivnosti Građanskog odgoja i obrazovanja te Vijeća učenika, uz posjetu odgojne skupine „Zujalice“ iz pazinskog Dječjeg vrtića Olga Ban svoje prijedloge uputilo u dva dijela – u prvom su dali konkretne prijedloge za uređenje prostora škole, a u drugom za uređenja prostora Grada. Prijedloge i želje djece možete istražiti na web – stranici Grada Pazina:

https://www.pazin.hr/glas-djece-i-mladih-povodom-djecjeg-tjedna/

Na njihove želje i primjedbe odgovarali su javno gradonačelnik i ravnateljica škole, davajući im dodatna pojašnjenja oko pojedinih pitanja koja su ih posebno zanimala poput smještaja nezbrinutih životinja.

Ispred Društva “Naša djeca” program su vodile Neva Ljuština, voditeljica redovnih aktivnosti i Tamara Damijanić, predsjednica Društva. Gošće u programu su bile i predstavnice Volonterskog centra Istra, Aleksandra Lera i Sanja Matijaš, udruge koja u partnerstvu s Gradom Pazinom već niz godina radi na jačanju i promociji volonterstva.

Ovogodišnji dječji tjedan nije završio u petak, već su se aktivnosti nastavile i za vikend. Tako je u subotu organiziran Jesenski obiteljski piknik, kao prilika svim roditelja da s djecom provedu subotnje jutro uz organizirane igre, potragu za blagom i voćnu zakusku. Cilj ovakvog tipa aktivnosti služi za poticanje provođenja kvalitetnog slobodnog vremena s djecom.

U nedjelju je, kao kruna dječjeg tjedna, na Facebook stranici Društva „Naša djeca“ napravljen kratki online video koji sadrži zahvale učiteljima koji su nas pratili ili nas još uvijek prate kroz školovanje i život. Poruke zahvale pisali su učenici drugih, trećih i četvrtih razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin. Ovaj je video kolaž nastao kao zahvala koju DND Pazin poklanja svim učiteljicama i učiteljima koji su se ove godine posebno trudili, usklađivali i marili za učenike i kvalitetan rad, čak i u online okruženju. Video kolaž možete pogledati na našem Youtube kanalu:

Video kolaž – Zahvale učitelji(ca)ma

Osim svakodnevnih aktivnosti, tijekom cijelog Dječjeg tjedna tete pričalice DND-a i GK pazin (Tina Gregorović Hlušička, Neva Ljuština, Iva Luk, Marina Marušić i Iva Ciceran) su djeci iz dječjeg vrtića Olga Ban ispričale priču o zdravoj prehrani te važnosti izbjegavanja nezdrave hrane. Tete pričalice posjetile su sve vrtićke odgojne skupine.